GIRLS // Betina Ask

Hvad sker der for youtube?

tumblr_static_tumblr_static_6y8o25q1yog8kk8g8ck4gogwk_640

Selvom min primære målgruppe her på bloggen er unge piger fra seksten til femogtyve, så føler jeg alligevel et behov for at skrive dette indlæg. Jeg har egentlig aldrig som sådan fulgt med på youtube. Jeg har selv haft en youtubekanal, og jeg har også haft lidt underholdning af at se Kristine Sloth’s videoer hvor hun sidder og drikker kaffe og snakker om interessante emner, men ellers har jeg egentlig ikke fulgt så meget med. Men jeg har trods alt fulgt nok med i mediet, til at vide hvad youtube var før, og hvad youtube er nu. Og jeg er mildest talt enormt chokeret.

Sidst jeg var på youtube var stedet et spændende ungdomsmedie hvor der blevet lavet sjove videoer hvor folk spiser chili, videoer hvor veninder sidder og stiller hinanden spørgsmål i en veninde-tag, eller videoer hvor man udsætter en man kender for en prank – har jeg ikke ret?

Det var et medie som var begyndt at blive taget så alvorligt at mange mediepersoner var ude og sige at det ‘var det nye tv.’
Det er det så ikke længere.

For siden da, er der sku begyndt at sprede sig en enormt hadsk, ubehagelig og fjendtlig stemning derinde, og jeg tør vædde med at youtube IKKE bliver ‘det nye tv’ eller bliver taget specielt alvorligt iblandt den bredde befolkning, hvis dette fortsætter.

Fra at være et seriøst medie, med unge ildsjæle som bare elsker at producerer videoer, er mediet blevet forvandlet til en virtuel udgave af folkeskolen, hvor folk sad/sidder i krogene og bagtalte. Og det er fandme sørgeligt, for internettet og youtube skulle gerne fungerer som en form for ‘escape’ hvis man spørger mig.

Endnu værre end at nogle youtubere sætter hele mediet i et pinligt og dårligt lys overfor resten af medieverdenen, er at så enormt mange børn (helt ned til 8-års alderen) sidder og ser disse videoer, og suger det hele til sig. Da jeg var 8-10 år spejlede jeg mig enormt meget i personer jeg så i fjernsynet og i bladene. Jeg så blandt andet en børne tv-serie der hed ‘Julie’ som jeg blev meget inspireret af.

Og hvis denne nye fjendtlighed der er på youtube fortsætter, så tror jeg at gymnasiet om 6-7 år bliver et fuldkommen forfærdeligt sted at være, for der skal de 10-årige som har lært at det er sejt eller acceptabelt at kalde hinanden ‘hoes’ og ‘bitches’ i gymnasiet.

Generelt er jeg faktisk virkelig ked af det over hvor hadsk ungdommen i min verden bevæger sig hen imod at blive. At vi har en facebookside beregnet til udhængning, mobning og chikane (Offensimentum) der har over 100.000 likes, er et godt eksempel på hvor enormt skævt moralkompasset er begyndt at blive.

Jeg håber virkelig at de gode eksempler som der også er på youtube og på de sociale medier generelt, kan være i stand til at overstråle de ubehagelige personer som ødelægger det for alle andre.

Og det skal selvfølgelig påpeges at det langt fra er alle som skaber dårlig stemning og fjendtlighed derinde. Folk med drama og fjendtlighed har det bare med at fylde enormt meget, og derfor ligger vi især mærke til det fåtal som ikke kan finde ud af at navigerer respektfuldt på sådan et medie.

Jeg håber vitterligt at de youtubere som skaber utryghed, ked af det hed, og dårlig indflydelse på ungdommen, vil genoverveje om det er det værd. Om kliks vitterligt er vigtigere end at beholde sin værdighed og vigtigst af alt, en dag at kunne stille træskoene, med viden om at man har gjort sit allerbedste for at samfundet, og den næste generation har empati og behandler hinanden godt.

xx Alberte

bloglovin follow1

4 kommentarer

 • Laura

  Jeg er simpelthen så enig med dig!
  Virkelig godt indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Hold nu op, hvor er det godt skrevet Alberte. Jeg synes det er en mærkelig udvikling youtube har taget, og har nogen gange følt mig presset til at se videoer, hvor der snakkes dårligt om andre og andet drama. Men i videoerne bliver jeg altid chokeret over at andre unge danskere på omkring 16 år, ligesom mig, gør de ting og hvorfor det så også skal deles med mange tusind andre.
  Det er derfor noget jeg undgår, også fordi der er meget andet at gå op i, i livet end noget drama på et socialt medie.
  Synes det er så ærgerligt at nogen youtubere kan tjene penge på sådan noget fis – men de gør det jo netop fordi der er så mange der kan lide at se det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej hvor har du bare så evig ret! Jeg har selv tænkt præcis det samme på det sidste, forstår ikke at folk som selv ved hvor stor indflydelse de har på ungdommen, kan få sig selv til at lave en video hvor de taler så grimt om andre mennesker. Håber virkelig ikke det fortsætter sådan, tør slet ikke tænke på hvor slemt det kan ende! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GIRLS // Betina Ask