Lagersalg i Nørrebrohallen

Sociale medier får mig til at føle mig utiltrækkelig

tumblr_oxi7w0pact1rzx9xso1_1280

Jeg er i øjeblikket lidt irriteret på et fænomen på de sociale medier. Jeg synes, at det for meget kommer til at handle om, at vise sine store præstationer og at give et enormt overskudsagtigt billede af sig selv.
Forleden dag tog jeg mig selv i at sidde i mine noter på min telefon og finde på diverse Instagram bio-tekster, som kunne få mig til at virke lidt federe end jeg egentlig er. Jeg synes umiddelbart, at jeg er en ret sej type, men når jeg så hopper ind på de sociale medier, så falmer mit selvværd bare helt latterligt meget, for alle jeg kender og ser op til har enten ‘fashion stylist’, ‘fashion assistant’,’pr assistant’, ‘creative consulent’ eller ‘head of communication’  stående i deres Instagram bio – selvfølgelig på engelsk, for engelsk lyder sejere, og så ved folk fra udlandet også, at man er en ‘very important person’ ;-). Og hvordan skal man hamle op med det?
Så der sad jeg og forsøgte at få mig selv til at lyde sej, ved at finde på enormt cool Instagram bio’s, f.eks.

‘Alberte Whitta, 21 years’
Freelance writer & fulltime influencer.

Ingen behøver jo at vide, at den eneste grund til at jeg er fulltime influencer, er at jeg har fået en eller anden uopklaret sygdom i min mave, som gør at jeg skal til at udredes på hospitalet, og som gør at jeg ikke vil kunne være en stabil arbejdskraft, fordi jeg konstant bliver syg med kvalme og andre maveproblemer.

Jeg valgte til sidst at droppe mit forsøg på at komme til at lyde sej, og i stedet valgte jeg at bruge min Instagram bio til at skrive en lille optimistisk sætning. ‘La Vie est Belle.’ Den sætning er god at minde mig selv om og hjælper mig med at holde fast i det optimistiske sind, som jeg faktisk altid har haft, men som efterhånden er begyndt at drille lidt.

Jeg siger ikke at man ikke skal have lov til at bruge sin Instagram bio til at beskrive sit erhverv – det kan trods alt være en vigtig information til mulige samarbejdspartnere osv. – men jeg synes bare det ville være ret lækkert, hvis der begyndte at komme mindre fokus på præstationer på de sociale medier.

At andres præstationer bliver delt flittigt på sociale medier, presser mig til at skulle præsterer over evne – hvilket ikke er muligt, og dette giver mig en følelse af at være utilstrækkelig.
Og når det har den effekt på mig, så er jeg sikker på at det også har den effekt på mange andre unge.

Det kan godt være at jeg i dette indlæg lyder absurd bitter, og det er jeg muligvis også ved at blive (på mine ældre dage, blink blink) men jeg synes bare at der tegner sig et billede af et samfund, hvor ens bolig helst skal kunne egne sig til at blive fremvist i Elle Decoration og ens præstationer helst skal kunne pynte alle steder – ikke kun på ens CV.

OG så vil jeg til sidst lige påpege at flere af mine veninder har skrevet deres stilling på deres instagram, og jeg elsker dem ikke mindre af den grund. 😉 Jeg mener bare, at netop den tendens til at skulle skrive sin stilling i sin Instagram biografi, er et fint eksempel på den store tendens til at alt skal se skidegodt ud i andres øjne – og det stresser mig.

Er jeg helt ude i hampen, eller er I enige?
xx Alberte

3 kommentarer

 • Nina

  Hej søde Alberte!

  Vildt godt skrevet, og virkelig akutuelt!!!
  Du er bestemt ikke den eneste. Jeg mærker også hvor stor en del de sociale medier spiller, når det gælder mit selvværd. Jeg har bestemt ikke dårligt selvværd, og jeg synes selv jeg er totalt nice, haha. Jeg kan bare få følelsen af harmoni galt i halsen når det gælder de sociale medier og det rigtige liv. Jeg har ikke lagt noget på instagram i tre (!!!!!) måneder nu. Og jeg er ramt af en kæmpe splittelse. På den ene side føler jeg mig totalt befriet, men på den anden side har jeg det dårligt over ikke, at vise mere af mit nice liv (haha). Jeg er på samme tid lige flov og lige stolt. Det må være en sports-skade, som kun vanvittige insta-elitærer-brugere kan pådrage sig.
  Knus herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Alberte Whitta

   Haha, elsker den måde du formulerer dig på! Mange af dine synspunkter og meninger ville jeg egentlig gerne have haft med i indlægget, for jeg er virkelig enig i det du siger. Det er jo ikke så meget dét at folk deler deres erhverv i deres bio, men mere dét at harmonien næsten bliver for tyk… Det er svært at leve op til, og man ved sku ikke om man skal forsøge at leve op til det, eller man bare burde lade fuldstændig vær, og bare droppe det. 😛 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • S,

   Totalt enig Alberte! For et par år siden tog jeg et valg som har betydet meget. Jeg har ikke postet billeder på Instagram de sidste tre år – dog har jeg postet stories osv men det har seriøst givet en følelse af befrielse – ikke at føle at man skal sammenligne sig med andre hele tiden. Jeg tror at når man er på Instagram post-billeder-detox, så bliver man ikke presset i samme grad, fordi man ikke hele tiden er opmærksom på likes osv, så det har hjulpet mig i hvert fald. Nu da du er blogger osv kan du nok ikke helt undgå at skulle poste billeder men at poste sjældnere tror jeg har positiv effekt. Men Instagram er i sandhed blevet det nye “LinkedIn ” hvilket jeg også tror skyldes, at vores arbejde er blevet en stor del af vores identitet

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lagersalg i Nørrebrohallen